EĞİTİM SİSTEMİ
Hollanda’ da üniversite eğitim sistemi, öğrencilerin beklenti ve gelecek ile ilgili planları baz alınarak 2 kategoriye ayrılmıştır:
University of Applied Science” (Uygulamalı Bilimler Üniversitesi): Sektörlere işgücü yetiştirmeye odaklı, teorik ve akademik gelişmeden çok, uygulamaya ve pratiğe yönelik eğitimler veren üniversitelerdir. Bu sebeple 2. Sınıftan itibaren staj zorunlu tutularak teorik eğitim ve pratiğin aynı anda yürütülmesi beklenir. Bu tip üniversitelerde Tıp gibi teorik eğitimin ağırlıklı olduğu bölümler yer almazken, fizyoterapi gibi uygulamaya yönelik bölümlere yer verilir. Genellikle 4 yıllık eğitim sonucunda mezun verirler.
Research (Araştırma üniversiteleri):Akademik ve teorik eğitimi ön planda tutulur. Öğrenci seçiminde çok daha zorlayıcı kriterlere sahiptir. Genellikle 3 senelik yoğun bir teorik eğitimden sonra mezun verir. Akademik kariyer hedefleyen öğrencilerin tercihi durumundadır.
Hollanda’ da özel üniversitelere kıyasla, devlet üniversiteleri daha çok ve daha popülerdir. Hollanda üniversitelerine başvuru tarihleri Ekim ayında başlayıp bazı üniversitelerde Ocak, bazı üniversitelerde ise Nisan ayı itibariyle kapanmış olur.
Hollanda üniversiteleri bilindik eğitim sisteminden farklı olarak, öğrencilere hazır bir doküman sunmaz. Bu tipte tek düzen bir eğitim sistemi yerine, öğrencilerin çok okumalarını ve araştırmalarını isteyen, sosyal çevreleri ile birlikte kendilerinin keşifte bulunmasını bekleyen bir eğitim sistemi benimsenmiştir.
Hollanda’ da her okul belli alanlarda uzmanlaşarak, o konuda öğrenci yetiştiren bölümlere sahiptir. Aynı okulda, hem hukuk hem de tıp eğitimi verildiğine çok fazla rastlanılmaz.
Hollanda, diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha pahalı yaşam şartlarına sahiptir. Eğitim ücreti hariç, bir öğrencinin aylık yaşam masrafı 1.200 – 1.500 euro aralığında değişir.
Hollanda’ nın gerek küçük bir ülke olması, gerekse eğitim ve çalışma için çok fazla insanın ülkeyi tercih etmesinden ötürü barınma sıkıntısı mevcuttur. Ayrıca, Hollanda’ nın fiziksel yapısı kampüs şeklinde bir üniversite yerleşkesine izin vermemektedir. Üniversitelerin, şehrin farklı noktalarına dağılmış vaziyette konumlandığı Hollanda’ da, öğrenciler şehrin farklı bölgelerin de ki yurt ve kiralık dairelerden faydalanabilirler. Hollanda üniversiteleri bu yönüyle, öğrencilerin şehir kültürünü benimsemesine ve yerel halkla sosyalleşmesine olanak verir.
Öte yandan, Hollanda’ da okuyan tüm öğrencilere ücretsiz tren kartı verilmesi, ulaşım açısından büyük bir avantaj sağlamaktadır. Küçük bir yüzölçümüne sahip Hollanda’ da, Amsterdam’a en uzak şehrin 2.5 saatlik bir tren yolculuğu mesafesinde olması, öğrencilerin daha uygun şartlarda ev kiralamasında avantaj sağlar.
Hollanda’ da her yıl birçok öğrenciye hükümet, üniversite ve özel kuruluşlar aracılığı ile burs imkanı sunulmaktadır. Bu burslar hem Hollanda kökenli öğrenciler için hem de uluslararası öğrenciler için mevcuttur. Ekim ayı itibariyle başvuruları başlayan burs imkanları, diğer ülkelere göre daha zayıftır.
Hollanda’ da öğrencilere haftada 16 saat çalışma izni hakkı verilir. Mezun olduktan sonra da, iş aramaya yönelik, 1 yıllık vize verilmektedir (Orieantal visa), Hollanda'daki üniversiteler genellikle çok uluslu bir öğrenci topluluğuna sahiptir. Bu, farklı kültürlerden gelen insanlarla tanışma ve uluslararası deneyim kazanma fırsatı sunar.